Tuesday, 14 December 2010

Clothianidin: Overlever bierne denne vinter i USA?

En erfaren amerikansk biavler, Tom Theobald, tvivler på om bierne kan overleve endnu en vinter:
Tom Theobald's honey crop this year is the smallest he's seen in 35 years of beekeeping. "This is the critical winter for the beekeeping industry. I don't think we can survive," he says.
Tvivlen skyldes især at han er kommet i besiddelse af dokumenter der muligvis forklarer, hvorfor det er gået ned af af bakke for bipopulationen de sidste år:
The document, which was leaked to a Colorado beekeeper, shows that the EPA has ignored warnings about the use of clothianidin, a pesticide produced by Bayer that mainly is used to pre-treat corn seeds.
Bejsemidlet clothianidin fra Bayer er ikke forbudt i Danmark, men det lader til at der er taget nogle forholdsregler for at minimere problemet:
Firmaet Bayer, som både sælger clothianidin og metchiocarb, har på baggrund af forholdene i Tyskland informeret grovvarefirmaerne, maskinstationer og importørerne af majssåmaskiner i Danmark, så de er opmærksomme på problematikken og kan træffe de nødvendige forholdsregler, når majsfrø bejdset med Mesurol håndteres.
Der er startet en underskriftsindsamling for at få clothianidin forbudt i USA:
Save the Bees. Ask EPA to withdraw clothianidin registration
Lad os håbe, at de danske forholdsregler gør at vores bier ikke bliver berørt i samme omfang.

1 comment:

  1. Har skrevet under og er bekymret over vores bier og natur generelt.

    Nils fra det nordjyske

    ReplyDelete