Sunday, 18 May 2014

Min første sværm

I går eftermiddags opdagede jeg nogle summende bier, der fløj ind og ud af et hul i et kastanietræ. Det tog lidt tid inden det gik op for mig, at det måtte være spejder-bier, som var ude at finde og evaluere potientielle kandidater til et nyt hjem. (Og det har jeg nemlig læst om i en meget spændende bog: Honeybee Democracy).
Og så tog det endnu et par sekunder at lave forbindelsen mellem spejder-bier og ... en sværm! Der måtte være en sværm i nærheden! Jeg løb lidt rundt i ring uden at kunne finde nogen sværm og besluttede mig for at undersøge mine egne bier. Et af staderne havde vidst tegn på, måske at ville gå i sværm.

På vej ned til bigården så jeg den - sværmen! Siddende i et lille pilekrat. Det er svært at se på billedet, men den er delt i to, en del nede ved jorden og en oppe på en gren.
Bisværm i pilekrat
Det var første gang jeg nogensinde har set en bisværm. De virkere meget rolige og lod sig ikke påvirke af at jeg stod helt tæt på.

Min nabo og bi-mentor havde udstyr (og ikke mindst viden) til at få dem lokket ind i en halmkube som vi stillede på en sæk. Herefter blev de rystet ned og det var så meningen at de skulle kravle ind under kuben.
Bierne sidder udenpå og indeni kuben. Klar til at blive flyttet.
Planen var at løfte kuben i snoren, hvor alle bierne så skulle side indeni. Det gjorde de bare ikke, der sad stadig mange udenpå, så jeg tog fat i de fire hjørner på sækken og løftede forsigtigt op. Min beskyttelsesdragt var udlånt til en video-fotograf så det var uden beskyttelse af nogen art, men deres meget rolige opførsel tidligere på dagen gjorde at jeg turde. Og de var helt rolige, også efter at være kastet ned på en særlig sliske foran det nye stade.

Bierne på vej ind i det nye stade.


Dagen efter var alle bierne flyttet ind og i fuld aktivitet.
Alle er flyttet ind.
Indtil videre ved jeg ikke, hvor sværmen er kommet fra. Men det er meget sandsynligt at det er min egen Nord-familie. Når jeg får fundet dronningerne i begge familier, vil det kunne give et fingerpej om, hvorvidt det er en "fremmed" familie eller det blot er en af mine egne.

Ny familie.
Det var en meget spændene oplevelse, som jeg håber at jeg kommer til at opleve igen - men det vil være sjovest hvis det ikke er mine egne bier der sværmer.

Efterskrift

Et døgns tid efter flytningen af sværmen er der stadig bier (spejdere?) som flyver rundt der hvor sværmen var og leder efter deres familie.


Jeg håber de finder deres familie ...

2 comments:

  1. Rart at se lidt aktivitet på bloggen, - den eneste jeg følger. Denne opdatering var den mest spændende hidtil. jeg glæder mig til opfølgeren. Det ubesvarede spørgsmål er jo, om det er din egen sværm.

    Med mindre altså at man er spejderbi. Så er spørgsmålet "hvor er min sværm?"

    Er der ikke nogen mekanisme, der sørger for, at de spejdere der ikke fandt en passende bolig får besked om det nye sted?

    ReplyDelete
  2. @Fynboen - under naturlige omstændigheder vil der på et tidspunkt opstå konsensus i sværmen om, hvor man skal flyve hen. Under "forhandlingerne" er spejder-bierne "hjemme" ved sværmen. Sværmen vil udsende et signal til bierne om at "nu flyver vi snart - og det er den retning og ca så langt". Så alle vil være adviseret på forhånd. Derfor har jeg det da lidt skidt med bare sådan at flytte dem.

    ReplyDelete