Saturday, 30 March 2013

Nestduftwarmebingdung

Den atmosfære som bierne opbygger inde i deres stade kaldes nestduftwarmebingdung. De kan kontrollere temperaturen og endda forhøje den for at bekæmpe infektioner. Duften i deres stade hjælper dem med at kende hinanden og skelne mellem ven og fjende.

Nogle biavlere går meget op i at bevare nestduftwarmebingdung. For at gøre det, skal man ikke lette på låget hos sine stader, som jeg - og sikkert mange andre - gør jævnligt og med glæde i tide og utide. Jeg har aldrig tænkt over at det kunne være et problem, og jeg ved stadig ikke helt om det er det. Det er et emne der bliver diskuteret livligt, jeg fandt en tråd her på reddit:
Opening the hive destroys the atmosphere. It takes the bees days to reestablish, and is a costly expense of energy they need for foraging, building, and preparing for winter. This weakens the bees, compromising their immune system and leaving them susceptible to infection and invaders.  
En mere naturlig måde at drive biavl på er ved hjælp af Warre stader, hvor man netop ikke åbner i toppen, men sætter kasser på nedefra efterhånden som der bliver brug for dem. En anden, for mig ukendt, metode ved Warre stadet er, at man ikke bruger voksplader med trykte cellerstørrelser på. Ideen med dette, er at bierne naturligt har brug for forskellige cellestørrelser til forskellige formål:
Bigger cells is thought to mean more honey. So the bees you see today (with some exceptions) are "large-cell" bees, bigger than nature made them. Bigger cells means the workers are too big and the drones are too small (bees left on their own will make different sized cells for each type of bee). This weakens the bees.
Spændende tanker og ideer forud for en ny sæson :)

No comments:

Post a Comment